Cjeloviti vodič kroz dry needling terapiju : Sve što trebate znati

U ovom članku ćemo govoriti o dry needling terapiji, relativno novoj terapijskoj tehnici s obećavajućim rezultatima u području liječenja boli i disfunkcije sustava za kretanje. Kao specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije, razumijem važnost i interes za terapijske postupke usmjerene na liječenje mišićno koštanih tegoba, a dry needling terapija je postupak koji sve više privlači pozornost zbog svojeg potencijala da poboljša kvalitetu života pacijenata koji se bore s raznim tegobama.

Krenut ćemo na putovanje kako bismo razjasnili dry needling terapiju, objasnili definiciju pojma, terapijske primjene i prednosti koje nudi pacijentima. Bez obzira jeste li već upoznati s ovim tretmanom ili tek počinjete istraživati  opcije liječenja, moj cilj je pružiti Vam jasno razumijevanje što dry needling predstavlja i kako može biti vrijedna komponenta u Vašem liječenju.

Kroz kombinirani pristup temeljen na stručnosti i informacijama orijentiranim prema pacijentima, istražit ćemo temelje tehnike dry needling, mehanizme djelovanja, navesti stanja koja se mogu tretirati ovom metodom te što možete očekivati tijekom i nakon terapije. Također ćemo se pozabaviti sigurnošću i potencijalnim rizicima povezanim s ovom terapijom kako bismo osigurali da imate sve potrebne informacije za donošenje informiranih odluka o svom zdravlju.

Što je dry needling?

Dry needling je terapijski postupak  koji se provodi u svrhu liječenja boli  i poremećaja pokreta pri kojem se koristi tanka sterilna igla, najčešće akupukturna, a koji podrazumijeva umetanje  igle kroz kožu kako bi se stimulirala određena tkiva: trigger točke, vezivno tkivo i mišići.

Važno je razumjeti razliku između dry needling terapije i akupunkture. Dok se oba postupka oslanjaju na upotrebu igala, dry needling terapija se temelji na zapadnoj medicinskoj znanosti i anatomiji. Akupunktura, s druge strane, potječe iz tradicionalne kineske medicine i fokusira se na ravnotežu životne energije, poznate kao “qi.”

Kratka povijest:

Razvoj tehnike seže u prvu polovicu 20. stoljeća kada se tehnika počela primjenjivati za liječenje boli, ali uz uštrcavanje lokalnog anestetika. Koncem 70-tih godina 20. stoljeća primjećeno je da se isti analgetski učinak postiže i bez uštrcavanja anestetika te se od tada i ustalio naziv dry needling – u prijevodu bodenje suhom iglom. Tehnika se postupno razvijala u narednim godinama te stječe znatnu popularnost u 21. stoljeću.

Što su trigger točke?

U većini slučajeva iglom pokušavamo tretirati takozvane “trigger točke” koju možemo definirati kao prepodražljivo mjesto u “napetoj traci”  mišića koje je bolno pri pritisku, istezanju, preopterećenju ili kontrakciji mišića, a obično reagira  prenesenom boli koja se osjeća na udaljenom mjestu od same trigger točke. Npr. bol iz trigger točaka mišića oko lopatice se može osjećati u vratu, glavi ili niz ruku. Također, trigger točke u vratnim mišićima mogu davati prenesenu bol u glavu te imitirati migrenu. Ovo su samo neki od primjera, a ima ih mnogo.

Mehanizam djelovanja tehnike dry needling:

Ubadanjem trigger točke iglom dolazi do “neutralizacije” trigger točke i do opuštanja mišića, smanjenja boli, povećana krvnog protoka kroz mišić što dovodi do pobojšanja funkcije mišića i povećanja opsega pokreta.

Dokazano je da ubadanje igle u trigger točku mišića također uzrokuje i smanjenje lučenja molekula koje potiču upalu iz živčanih završetaka u tkivu te do blokade prijenosa boli na razini kralježnične moždine. Uz navedene učinke koji se događaju na periferiji, dokazano je i pojačano lučenje prirodnih opioida u mozgu koji imaju važnu ulogu u regulaciji prijenosa boli.

Koja stanja i bolesti možemo liječiti dry needling tehnikom?

Ugrubo rečeno, tehnikom dry needling možemo liječiti sva stanja koja većinom ili dijelom uzrok boli imaju u mišićima i mišićnim ovojnicama, takozvanim fascijama, ali postoje i druga stanja u kojima se dry needling pokazao učinkovitim, a kojima je izvor boli u drugim tkivima.

Redom ćemo navesti nekoliko najvažnijih stanja i bolesti koje se mogu liječiti tehnikom dry needling:

Kronični bolni sindromi:

dry needling terapija se pokazala učinkovitom u ublažavanju tegoba kod  kroničnih bolnih stanja poput fibromijalgije, kroničnih bolova u donjem dijelu leđa, kroničnih bolova u vratu i tenzijskih glavobolja. 

Mišićna bol i napetost:

Stanja kao što je miofascijalni bolni sindrom, istegnuća mišića i sindromi prenaprezanja mogu dovesti do mišićnih bolova i napetosti. Dry needling terapija cilja specifične trigger točke unutar tih mišića kako bi ublažila bol i smanjila napetost.

Sportske ozljede:

Sportaši često koriste dry needling terapiju za tretiranje sportskih ozljeda. Ona može potaknuti brži oporavak, smanjiti bol u mišićima i poboljšati ukupnu sportsku izvedbu.

Poremećaji posture:

Loša postura može uzrokovati mišićne disbalanse i nelagodu. Dry needling terapija se može koristiti kako bi se oslobodila napetost u mišićima koji su pogođeni poremećajima posture.

Ograničen opseg pokreta:

Ograničen opseg pokreta može biti posljedica različitih faktora, uključujući ozljede i kronične bolesti. Dry needling terapija može pomoći poboljšanju pokretljivosti i smanjenju ograničenja.

Poremećaji pokreta (distonije mišića) i spasticitet:

Dry needling terapija se može primijeniti kod pacijenata s poremećajima pokreta, kao što su distonije, kako bi se ublažili simptomi i povećala funkcionalnost.

Migrena:

dry needling terapija može biti korisna za pacijente s migrenom s ciljem smanjenja učestalosti i ozbiljnosti migrenskih napadaja.

Tendinopatije:

Tendinopatije ili ozljede tetiva, mogu se tretirati dry needling terapijom kako bi se potaknuo proces cijeljenja i smanjila bol.

Osteoartritis:

Dry needling terapija može pomoći u ublažavanju simptoma osteoartritisa, kao što su bol i upala u zahvaćenim zglobovima.

Neuropatije:

Određene neuropatije, kao što je sindrom karpalnog kanala, mogu se liječiti dry needling tehnikom, koja može smanjiti bol i poboljšati funkciju.

Što mogu očekivati tijekom tretmana?:

Prije tretmana dry needling nužno je informirati pacijenta o samoj proceduri te o učincima i mogućim nuspojavama. Prostorija u kojoj se vrši dry needling mora biti ugodne temperature. Najbolje je radi udobnosti zauzeti ležeći položaj. Dio tijela koji se tretira potrebno je osloboditi odjeće. Alat za izvođenje postupka je akupunkturna igla.

Zanimljivo je napomenuti da je debljina akupunkturne igle samo 2.5x veća od debljine vlasi ljudske kose. Brzim potezom prsta uz pomoć plastičnog tuljca iglom probijamo kožu kako bi bol sveli na minimum nakon čega laganim potiskom dovodimo iglu do ciljanog tkiva. Igla ostaje na mjestu narednih desetak minuta te će liječnik još nekoliko puta malo promijeniti poziciju igle kako bi dodatno stimulirao tkiva radi boljeg učinka. Bitno je ne pomicati se dok su igle prisutne u tijelu! Za vrijeme trajanja postupka moguće je osjetiti kratkotrajnu pojačanu bol ili mišićni trzaj prilikom uboda koji je poželjan. Važno je cijelo vrijeme trajanja postupka biti u kontaktu s liječnikom. Na kraju tretmana igle se odstranjuju iz tijela i odlažu u za to predviđene spremnike.

Nakon dry needling terapije, važno je posvetiti pažnju pravilnoj njezi i oporavku kako biste osigurali najbolje rezultate tretmana. 

Savjeti za nakon dry needling terapije:

Nakon tretmana, važno je ostati hidriran. Pijte dovoljno vode kako biste podržali procese ozdravljenja i eliminaciju toksina iz organizma.

Pauzirajte od napornih tjelesnih aktivnosti. Iako je dry needling terapija minimalno invazivna, vašem tijelu treba vremena da se oporavi. Izbjegavajte pretjerane napore i opterećenja tijekom prvih nekoliko dana nakon tretmana.

Očekivani vremenski okvir oporavka:

Oporavak nakon dry needling terapije može varirati ovisno o tretiranom području i vašem stanju. Većina ljudi osjeća olakšanje nakon nekoliko dana do tjedan dana.

U nekim slučajevima, potrebno je više tretmana kako biste postigli potpuno olakšanje simptoma.

Savjeti za ublažavanje boli i nelagode nakon tretmana:

Nakon tretmana, možete osjetiti blagu bol, osjećaj utrnulosti ili nelagodu na tretiranom području. Ovi simptomi obično prolaze unutar 24-48 sati.

Topli tuš ili lagano zagrijavanje tretiranog područja može pomoći u ublažavanju boli i opuštanju mišića.

Ako osjećate veću bol ili nelagodu, uvijek se konzultirajte sa svojim liječnikom kako biste osigurali da je to uobičajena reakcija na tretman i da nema neželjenih nuspojava

Dry needling je sigurna metoda bez značajnijih nuspojava:

Valja napomenuti da je dry needling u rukama stručnjaka iznimno sigurna metoda bez značajnijih nuspojava.

   Povremeno se može pojaviti blago krvarenje na mjestu uboda nakon vađenje iglice te nastanak modrice (zbog pojačane prokrvljenosti na kraju tretmana). Kod određenog broja ljudi, poglavito onih s lošijom regulacijom autonomnog živčanog sustava moguća je pojava omaglica ili nesvjestica (rijetko) kao i pojačano znojenje, napadaj vrućine, promjena krvnog tlaka, osjećaj lupanja srca, nedostatak zraka. Vrlo rijetka nuspojava su infekcije na mjestu uboda ako se ne koriste jednokratne sterilne igle.

    Također vrlo rijetka nuspojava uslijed nestručnog rukovanja kod tretiranja bolnih sindroma oko grudne regije je nenamjerno ulaženje u pleuralni prostor i izazivanje pneumotoraksa (pojave zraka u plućnoj ovojnici). Vrlo rijetko se može dogoditi kod nestručnog izvođenja punkcija živca ili krvne žile te lom igle.

Često postavljana pitanja na temu dry needling:

U ovom odjeljku odgovorit ćemo na česta pitanja i brige pacijenata kako bismo pružili dodatne informacije o dry needling terapiji.

1. Što je dry needling terapija i kako funkcionira?

Dry needling terapija je terapijska tehnika koja uključuje umetanje tankih igala u specifične točke u mišićima kako bi se smanjila bol, napetost i poboljšala funkcija. Igla se naziva “suha” jer se ne koristi nikakva tekućina ili lijek.

2. Boli li dry needling terapija?

Pacijenti obično osjećaju blagu nelagodu tijekom samog postupka, ali većina ljudi ju opisuje kao podnošljivu i kratkotrajnu. Nakon tretmana, moguća je privremena bol ili osjećaj utrnulosti, ali ti simptomi obično brzo prolaze.

3. Koliko tretmana je potrebno za vidljive rezultate?

Broj tretmana ovisi o specifičnom stanju i ozbiljnosti problema. Neki pacijenti osjete olakšanje nakon samo nekoliko tretmana, dok drugi zahtijevaju više sesija. Vaš liječnik će vam dati individualne smjernice.

4. Tko može obavljati dry needling terapiju?

Dry needling  terapija treba biti izvedena od strane obučenog i licenciranog stručnjaka, kao što su liječnici ili posebno obučeni fizioterapeuti koji su prošli posebnu obuku za ovu tehniku.

5. Da li je dry needling terapija prikladna za svakoga?

Dry needling terapija nije prikladna za svakoga. Postoje određene kontraindikacije, a neki pacijenti s određenim zdravstvenim stanjima možda nisu dobri kandidati za ovu terapiju. Važno je konzultirati se sa stručnjakom prije nego se odlučite za tretman.

6. Kako se pripremiti za dry needling terapiju?

Prije tretmana, važno je obavijestiti svogliječnika o svim medicinskim stanjima, alergijama i lijekovima koje uzimate. Nosite udobnu odjeću koja omogućava pristup tretiranom području.

Odgovaranje na česta pitanja i dileme pacijenata ključno je za pružanje jasnih informacija i osjećaj sigurnosti prije dry needling terapije. Vaš liječnik će vam pružiti dodatne informacije i pojedinačne smjernice kako biste bili što bolje pripremljeni za ovu terapijsku tehniku.

Zaključak:

Dry needling terapija predstavlja terapijski postupak koji se iznimno fokusira na individualne potrebe pacijenata koja omogućuje personaliziran pristup liječenju, uzimajući u obzir jedinstvene karakteristike i potrebe svakog pacijenta.

Pokazala se učinkovitom i sigurnom metodom za širok spektar stanja, uključujući kronične bolne sindrome, sportske ozljede, mišićnu napetost, i mnoge druge probleme. 

autor

dr. Ivan Galić

specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije, FEBPRM

dr. Ivan Galic

Ivan Galić, dr. med., specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije. Specijalizaciju fizikalne medicine i rehabilitacije stječe 2020. godine. Iste godine polaže ispit pred Odborom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Europske Unije te stječe naslov FEBPRM (“Fellow of the European Board od Physical and Rehabilitation Medicine”). Poseban interes pokazuje za dijagnostiku, rehabilitaciju i liječenje bolnih stanja sustava za kretanje naročito u području koljena i ramena, degeneracije zglobova, tendinopatija, bolnih sindroma kralježnice. Od dijagnostičkih metoda suvereno radi dijagnostički ultrazvuk lokomotornog sustava.

Povezani članci
Istraži druge teme

autor članka

Picture of Ivan Galić, spec. fizijatar

Ivan Galić, spec. fizijatar

Ivan Galić, dr. med., specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije. Specijalizaciju fizikalne medicine i rehabilitacije stječe 2020. godine. Iste godine polaže ispit pred Odborom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Europske Unije te stječe naslov FEBPRM (“Fellow of the European Board od Physical and Rehabilitation Medicine”). Poseban interes pokazuje za dijagnostiku, rehabilitaciju i liječenje bolnih stanja sustava za kretanje naročito u području koljena i ramena, degeneracije zglobova, tendinopatija, bolnih sindroma kralježnice. Od dijagnostičkih metoda suvereno radi dijagnostički ultrazvuk lokomotornog sustava.

Povezani članci